titel
Licht roggebrood Meergranenbrood Pistolet
Licht roggebrood met karwijzaad Speltbrood met zonnebloempitten Kamutbrood

Licht roggebrood

Licht roggebroodBrood van 500 g

Water 1.75dl
Plantaardige olie 15 ml
Melassestroop 20 ml
Zout 3 gr
Karwijzaad 10 gr
Tarwebloem 180 gr
Roggemeel 75 gr
Gist 10 gr

Leg het deeg na goed kneden op een met meel bestoven bakplaat.
Dek het losjes af en laat ca 1 uur op een warme plek staan.

Maak een mengsel van 1 losgeklopt ei en 1 eetlepel melk en bestrijk er de boven- en zijkant van het brood mee. Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35 minuten op 190°C.
Of tot het brood hol klinkt als u er tegen klopt

of

Water 310ml
Boter 25gr
Ongeraffineerde kristalsuiker 1el
Zout 1.5tl
Gist 1,75tl
Volkorenmeel 150gr
Roggemeel 100gr
Tarwemeel 250gr
Karwijzaad 1el

Smakelijk.

terug naar boven

MEERGRANENBROOD

MeergranenbroodDit is een stevig brood met de smaak van de verschillende granen en zaden

Water 1.2 dl
Melk 4 eetlepels
Plantaardige olie 2 eetlepels
Honing 2 eetlepels
Zout 1 theelepel
Tarwekiemen 4 eetlepels
Havervlokken 4 eetlepels
Tarwebloem 90 gr
Volkorenbloem 120 gr
Gist 2 theelepels

Smakelijk.

terug naar boven

PISTOLET

PistoletVoor 15 stuks

Water 1.75 dl
Melkpoeder 3 eetlepels
Boter 30 gr
Suiker 1 eetlepel
Zout 1 theelepel
Tarwebloem 240 gr
Gist 1 ½ theelepel
Roggemeel 4 eetlepels

Meng alle ingrediënten behalve het roggemeel. Druk er de lucht uit en laat het dan nog twee uur rijzen. Druk de lucht uit het deeg en laat nog eens 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Beboter een bakplaat. Druk de lucht uit het deeg en snijdt in 15 stukjes. Rol elk stuk op tot een bolletje. Bestuif met het roggemeel. Smeer het handvat van een houten lepel in met olie en gebruik die om elk bolletje bijna in twee te splijten. Trek zachtjes om de pistolet langer te maken zodat de zijkanten bijna weer tegen elkaar komen. Van oudsher wordt het bolletje met de naad onder op de bakplaat gelegd, anders mag ook. Laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Giet kokend water in een ovenschaal en zet onderin de oven. Bak de pistolets in de oven tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Smakelijk.

terug naar boven

Licht roggebrood met karwijzaad

Water 275ml
Boter 25gr
Ongeraffineerde kristalsuiker 2el
Zout 1.5tl
Gist 1tl
Volkorenmeel 100gr
Roggemeel 200gr
Tarwemeel 100gr
Karwijzaad 1el

Volgorde in de broodmachine:

Gewone broodmachine: water, boter, suiker, zout, meel, gist, karwijzaad.
Panasonic : gist, karwijzaad, meel, suiker, zout, water, boter (voor Panasonic SD255: mengvleugel voor roggebrood gebruiken)

Opgepast: dit brood is kompakter dan het gewone brood, maar zeer lekker!

Smakelijk.

terug naar boven

Speltbrood met zonnebloempitten

Water 300ml
Zonnebloemolie 2el
Suiker 1el
Zout 1.5tl
Gist 1tl
Speltmeel 225gr
Tarwemeel 225gr
Melkpoeder 2el
Zonnebloempitten 75gr

Indien geen melkpoeder, het water vervangen door een deel melk.

Smakelijk.

terug naar boven

Kamutbrood

Puur Kamut  
Kamutmeel 1kg
Water 750g
Gist 20g
Zout 17g
Bereidingsmiddel bruin brood 100g
   
50% Kamut  
Tarwebloem 500g
Kamutmeel 500g
Gist 20g
Water 680g
Boter 20g
Bereidingsmiddel bruin brood 20g

Kneedtijd: 5 minuten traag en 5 minuten snel in een spiraalkneder
rijstijd: 30 minuten
deeg doorslaan en afwegen
Bolrijs: 10 minuten
Het deeg opmaken zoals gewenst
Narijs: 40 tot 60 minuten
Afbakken: 220°C gedurende ongeveer 35 tot 45 minuten

Smakelijk.

terug naar boven

Openingsuren

Wij zijn open op zaterdag 30 december, maar niet op zondag 31 december, en dit van 11 tot 16 uur.

Open het ganse jaar door, iedere laatste zondag van de maand tussen 14 en 17 uur (nieuw sluitingsuur!!).

Bestellingen kunnen wel geplaatst worden via de molenaar Jan de Bou op 0495 646 867

 
Nieuws

Vanaf nu kan er ook roggebloem besteld worden!
Deze dient wel op voorhand besteld te worden.

De prijzen van Speltmeel en Speltbloem zijn fors gestegen tengevolge van een wereldwijde schaarste!

Tijdelijk zijn er ook haverzemelen en havervlokken te verkrijgen.

 
Info

Kamut - merk khorasan tarwe :
Onderzoeksprogramma (pdf)
Info en recepten (pdf)

FDMF

HAVERZEMELEN

Goed voor het cholesterol-gehalte. Past in een vezelrijk dieet.
Naar behoefte toevoegen aan Kwark, Yoghurt, Pannenkoeken of Brood. U kunt haverzemelen ook als kuur gebruiken. Iedere dag 40 gram.

Voedingswaarde per 100 gram:
Eiwit 14-18g, vet 9.7g, koolhydraten 15.2g, energie 1449KJoule, 341 kcal.

 

webdesign : Norvan & Paeps Computers