titel

Techniek

Anno 1938 viel de molen voorgoed stil. De jarenlange aftakeling kon beginnen… De heer Rafaël De Moor kocht de ruïne in 1972 aan en liet nagenoeg onmiddellijk voorlopige herstellingswerken uitvoeren. Het echtpaar Frank De Moor – Els Lecluse, thans eigenaars en opdrachtgevers van deze prachtige restauratie, lieten de molen in zijn oude glorie herrijzen.

Opbouw
Opbouw van de molen

Deze stenen windreus met z’n gevlucht van 24,40 meter, beheerst thans opnieuw de ganse vlakte van de Verrebeekkouter, met in de ZW-richting in de verte het oeroude steenkolenwoud. Onder deze ambachtelijke molens treffen we in feite drie grote categorieën aan : nl. de ros-, water- en windmolens. De windmolens kunnen op hun beurt onderverdeeld worden in standaardmolens (houten windmolens) en de stenen windmolens. Onder deze laatste soort treffen we dan de stenen stellingmolens, de beltmolens en de grondzeilers aan. Tot deze laatste behoort de “Verrebeekmolen”.

Plaatsen van de kap
Plaatsen van de kap.

Dit pronkstuk van ambachtelijkheid en werk op mensenmaat is thans zoals oorspronkelijk opnieuw getooid met de voor de streek typische saracenenkap, belegd met handbewerkte eikenhouten schaliën. De restauratie werd uitgevoerd door 2 aannemers. Voor het metselwerk tekende de firma BAM Construct uit Wilrijk. Het molengedeelte, toch het meest typerende van deze restauratie, werd uitgevoerd door de firma ’t Gebinte Molenbouw uit Erpe-Mere en volledig op punt gezet door Molenbouw Roland & Kris Wieme uit Deinze.

Molenstenen
Molenstenen

Het malen van het graan gebeurt met 2 volledig uitgeruste koppels Engelse natuurstenen uit de groeven van La-Ferté-sous-Jouarre (F) en gescherpt met een excentrisch recht pandbilsel, wat resulteert in een zeer voortreffelijk eindproduct, nl. 100% kwaliteitsmeel van zowel tarwe, rogge, spelt en kamunt. Het derde koppel stenen wordt uitsluitend gebruikt voor de vermaling van graan tot veevoeders.

De molen is tevens uitgerust met een graanzuiveraar, een maïsbreker en pletmolen en een Cylinderbuil. Deze laatste laat ons toe verschillende soorten meel en tenslotte een fijne kwaliteitsbloem te vervaardigen. Bij langere periodes van windstilte kan tevens overgeschakeld worden op een elektrisch aangedreven maalkoppel. De granen welke alle hier ter plaatse worden gemalen op milieuvriendelijke, zeg maar ouderwetse wijze, komen uitsluitend uit de biologische landbouwsector. M.a.w. waar de granen worden geteeld zonder gebruik van kunstmeststoffen noch chemische gewasbeschermingsmiddelen. De eigenaars en de aangestelde molenaar streven ernaar om de drie-eenheid boer/mulder/bakker in ere te herstellen.

Afstellen van de molenstenen
Afstellen van de molenstenen

Wat is nu het essentiële verschil tussen het malen met stenen en deze met walsen? De industriële maalderijen malen trouwens uitsluitend met stalen walsen en gebruiken plansichters voor de productie van bloem. Door de variatie in ribben, groeven en afstelling van deze walsen, gebeuren er verschillende dingen. Bij het malen met walsen worden allerlei onderdelen van de graankorrel, de kiem, de zemel, de verschillende soorten meel gescheiden en apart gehouden, om tenslotte via een door de fabrikant te bepalen verhouding weer bij elkaar te worden gevoegd tot volkorenmeel of andere meel/bloemsoorten.
Malen met molenstenen houdt in dat het meel in één maalgang wordt vermalen tot 100% volkorenmeel. Hierbij blijven dus de bestanddelen van het meel dezelfde verhouding hebben als in de oorspronkelijke korrel die bij de walsmethode niet zo hoeft te zijn.

De producten welke de “Verrebeekmolen” voor u produceert zijn dan ook biomelen en dito bloem van zowel tarwe, rogge en spelt. Maar ook minder gekende granen, zoals boekweit, gierst, quinoa en amaranth worden er ter plaatse op steen gemalen.

Openingsuren

Open het ganse jaar door, iedere laatste zondag van de maand tussen 13 en 17 uur (nieuw sluitingsuur!!).

Bestellingen kunnen wel geplaatst worden via de molenaar Jan de Bou op 0495 646 867

 
Nieuws

Waar komt het kleurverschil vandaan tussen bloem van de molenaar en van de meelfabriek? Download hier de uitleg.

Vanaf nu kan er ook roggebloem besteld worden!
Deze dient wel op voorhand besteld te worden.

De prijzen van Speltmeel en Speltbloem zijn fors gestegen tengevolge van een wereldwijde schaarste!

Tijdelijk zijn er ook haverzemelen en havervlokken te verkrijgen.

 
Info

Kamut - merk khorasan tarwe :
Onderzoeksprogramma (pdf)
Info en recepten (pdf)

FDMF

HAVERZEMELEN

Goed voor het cholesterol-gehalte. Past in een vezelrijk dieet.
Naar behoefte toevoegen aan Kwark, Yoghurt, Pannenkoeken of Brood. U kunt haverzemelen ook als kuur gebruiken. Iedere dag 40 gram.

Voedingswaarde per 100 gram:
Eiwit 14-18g, vet 9.7g, koolhydraten 15.2g, energie 1449KJoule, 341 kcal.

 

webdesign : Norvan & Paeps Computers