Licht roggebrood
Brood van 500 g
Water | 1.75dl |
Plantaardige olie | 15 ml |
Melassestroop | 20 ml |
Zout | 3 gr |
Karwijzaad | 10 gr |
Tarwebloem | 180 gr |
Roggemeel | 75 gr |
Gist | 10 gr |
Leg het deeg na goed kneden op een met meel bestoven bakplaat.
Dek het losjes af en laat ca 1 uur op een warme plek staan.
Maak een mengsel van 1 losgeklopt ei en 1 eetlepel melk en bestrijk er de boven- en zijkant van het brood mee. Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35 minuten op 190°C.
Of tot het brood hol klinkt als u er tegen klopt
of
Water | 310ml |
Boter | 25gr |
Ongeraffineerde kristalsuiker | 1el |
Zout | 1.5tl |
Gist | 1,75tl |
Volkorenmeel | 150gr |
Roggemeel | 100gr |
Tarwemeel | 250gr |
Karwijzaad | 1el |
MEERGRANENBROOD
Dit is een stevig brood met de smaak van de verschillende granen en zaden
Water | 1.2 dl |
Melk | 4 eetlepels |
Plantaardige olie | 2 eetlepels |
Honing | 2 eetlepels |
Zout | 1 theelepel |
Tarwekiemen | 4 eetlepels |
Havervlokken | 4 eetlepels |
Tarwebloem | 90 gr |
Volkorenbloem | 120 gr |
Gist | 2 theelepels |
PISTOLET
Voor 15 stuks
Water | 1.75 dl |
Melkpoeder | 3 eetlepels |
Boter | 30 gr |
Suiker | 1 eetlepel |
Zout | 1 theelepel |
Tarwebloem | 240 gr |
Gist | 1 ½ theelepel |
Roggemeel | 4 eetlepels |
Meng alle ingrediënten behalve het roggemeel. Druk er de lucht uit en laat het dan nog twee uur rijzen. Druk de lucht uit het deeg en laat nog eens 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Beboter een bakplaat. Druk de lucht uit het deeg en snijdt in 15 stukjes. Rol elk stuk op tot een bolletje. Bestuif met het roggemeel. Smeer het handvat van een houten lepel in met olie en gebruik die om elk bolletje bijna in twee te splijten. Trek zachtjes om de pistolet langer te maken zodat de zijkanten bijna weer tegen elkaar komen. Van oudsher wordt het bolletje met de naad onder op de bakplaat gelegd, anders mag ook. Laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Giet kokend water in een ovenschaal en zet onderin de oven. Bak de pistolets in de oven tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
Licht roggebrood met karwijzaad
Water | 275ml |
Boter | 25gr |
Ongeraffineerde kristalsuiker | 2el |
Zout | 1.5tl |
Gist | 1tl |
Volkorenmeel | 100gr |
Roggemeel | 200gr |
Tarwemeel | 100gr |
Karwijzaad | 1el |
Volgorde in de broodmachine:
Gewone broodmachine: water, boter, suiker, zout, meel, gist, karwijzaad.
Panasonic : gist, karwijzaad, meel, suiker, zout, water, boter (voor Panasonic SD255: mengvleugel voor roggebrood gebruiken)
Opgepast: dit brood is kompakter dan het gewone brood, maar zeer lekker!
Speltbrood met zonnebloempitten
Water | 300ml |
Zonnebloemolie | 2el |
Suiker | 1el |
Zout | 1.5tl |
Gist | 1tl |
Speltmeel | 225gr |
Tarwemeel | 225gr |
Melkpoeder | 2el |
Zonnebloempitten | 75gr |
Indien geen melkpoeder, het water vervangen door een deel melk.
Kamutbrood
Puur Kamut | |
Kamutmeel | 1kg |
Water | 750g |
Gist | 20g |
Zout | 17g |
Bereidingsmiddel bruin brood | 100g |
50% Kamut | |
Tarwebloem | 500g |
Kamutmeel | 500g |
Gist | 20g |
Water | 680g |
Boter | 20g |
Bereidingsmiddel bruin brood | 20g |
Kneedtijd: 5 minuten traag en 5 minuten snel in een spiraalkneder
rijstijd: 30 minuten
deeg doorslaan en afwegen
Bolrijs: 10 minuten
Het deeg opmaken zoals gewenst
Narijs: 40 tot 60 minuten
Afbakken: 220°C gedurende ongeveer 35 tot 45 minuten
Smakelijk.