Broodrecepten

Licht roggebrood

Brood van 500 g

Water1.75dl
Plantaardige olie15 ml
Melassestroop20 ml
Zout3 gr
Karwijzaad10 gr
Tarwebloem180 gr
Roggemeel75 gr
Gist10 gr

Leg het deeg na goed kneden op een met meel bestoven bakplaat.
Dek het losjes af en laat ca 1 uur op een warme plek staan.

Maak een mengsel van 1 losgeklopt ei en 1 eetlepel melk en bestrijk er de boven- en zijkant van het brood mee. Bak het brood in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35 minuten op 190°C.
Of tot het brood hol klinkt als u er tegen klopt

of

Water310ml
Boter25gr
Ongeraffineerde kristalsuiker1el
Zout1.5tl
Gist1,75tl
Volkorenmeel150gr
Roggemeel100gr
Tarwemeel250gr
Karwijzaad1el

MEERGRANENBROOD

Dit is een stevig brood met de smaak van de verschillende granen en zaden

Water1.2 dl
Melk4 eetlepels
Plantaardige olie2 eetlepels
Honing2 eetlepels
Zout1 theelepel
Tarwekiemen4 eetlepels
Havervlokken4 eetlepels
Tarwebloem90 gr
Volkorenbloem120 gr
Gist2 theelepels

PISTOLET

Voor 15 stuks

Water1.75 dl
Melkpoeder3 eetlepels
Boter30 gr
Suiker1 eetlepel
Zout1 theelepel
Tarwebloem240 gr
Gist1 ½ theelepel
Roggemeel4 eetlepels

Meng alle ingrediënten behalve het roggemeel. Druk er de lucht uit en laat het dan nog twee uur rijzen. Druk de lucht uit het deeg en laat nog eens 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Beboter een bakplaat. Druk de lucht uit het deeg en snijdt in 15 stukjes. Rol elk stuk op tot een bolletje. Bestuif met het roggemeel. Smeer het handvat van een houten lepel in met olie en gebruik die om elk bolletje bijna in twee te splijten. Trek zachtjes om de pistolet langer te maken zodat de zijkanten bijna weer tegen elkaar komen. Van oudsher wordt het bolletje met de naad onder op de bakplaat gelegd, anders mag ook. Laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Giet kokend water in een ovenschaal en zet onderin de oven. Bak de pistolets in de oven tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Licht roggebrood met karwijzaad

Water275ml
Boter25gr
Ongeraffineerde kristalsuiker2el
Zout1.5tl
Gist1tl
Volkorenmeel100gr
Roggemeel200gr
Tarwemeel100gr
Karwijzaad1el

Volgorde in de broodmachine:

Gewone broodmachine: water, boter, suiker, zout, meel, gist, karwijzaad.
Panasonic : gist, karwijzaad, meel, suiker, zout, water, boter (voor Panasonic SD255: mengvleugel voor roggebrood gebruiken)

Opgepast: dit brood is kompakter dan het gewone brood, maar zeer lekker!

Speltbrood met zonnebloempitten

Water300ml
Zonnebloemolie2el
Suiker1el
Zout1.5tl
Gist1tl
Speltmeel225gr
Tarwemeel225gr
Melkpoeder2el
Zonnebloempitten75gr

Indien geen melkpoeder, het water vervangen door een deel melk.

Kamutbrood

Puur Kamut 
Kamutmeel1kg
Water750g
Gist20g
Zout17g
Bereidingsmiddel bruin brood100g
  
50% Kamut 
Tarwebloem500g
Kamutmeel500g
Gist20g
Water680g
Boter20g
Bereidingsmiddel bruin brood20g

Kneedtijd: 5 minuten traag en 5 minuten snel in een spiraalkneder
rijstijd: 30 minuten
deeg doorslaan en afwegen
Bolrijs: 10 minuten
Het deeg opmaken zoals gewenst
Narijs: 40 tot 60 minuten
Afbakken: 220°C gedurende ongeveer 35 tot 45 minuten

Smakelijk.