Techniek

Anno 1938 viel de molen voorgoed stil. De jarenlange aftakeling kon beginnen… De heer Rafaël De Moor kocht de ruïne in 1972 aan en liet nagenoeg onmiddellijk voorlopige herstellingswerken uitvoeren. Het echtpaar Frank De Moor – Els Lecluse, thans eigenaars en opdrachtgevers van deze prachtige restauratie, lieten de molen in zijn oude glorie herrijzen.

Opbouw van de molen

Deze stenen windreus met z’n gevlucht van 24,40 meter, beheerst thans opnieuw de ganse vlakte van de Verrebeekkouter, met in de ZW-richting in de verte het oeroude steenkolenwoud. Onder deze ambachtelijke molens treffen we in feite drie grote categorieën aan : nl. de ros-, water- en windmolens. De windmolens kunnen op hun beurt onderverdeeld worden in standaardmolens (houten windmolens) en de stenen windmolens. Onder deze laatste soort treffen we dan de stenen stellingmolens, de beltmolens en de grondzeilers aan. Tot deze laatste behoort de “Verrebeekmolen”.

Plaatsen van de kap

Dit pronkstuk van ambachtelijkheid en werk op mensenmaat is thans zoals oorspronkelijk opnieuw getooid met de voor de streek typische saracenenkap, belegd met handbewerkte eikenhouten schaliën. De restauratie werd uitgevoerd door 2 aannemers. Voor het metselwerk tekende de firma BAM Construct uit Wilrijk. Het molengedeelte, toch het meest typerende van deze restauratie, werd uitgevoerd door de firma ’t Gebinte Molenbouw uit Erpe-Mere en volledig op punt gezet door Molenbouw Roland & Kris Wieme uit Deinze.

Molenstenen

Het malen van het graan gebeurt met 2 volledig uitgeruste koppels Engelse natuurstenen uit de groeven van La-Ferté-sous-Jouarre (F) en gescherpt met een excentrisch recht pandbilsel, wat resulteert in een zeer voortreffelijk eindproduct, nl. 100% kwaliteitsmeel van zowel tarwe, rogge en spelt. Het derde koppel stenen wordt uitsluitend gebruikt voor het vermalen van graan tot veevoeders.

De molen is tevens uitgerust met een graanzuiveraar, een maïsbreker of pletmolen. Sinds 2018 beschikt de molen ook over een moderne elektrisch aangedreven maalinstallatie met buil die garant staan voor de productie van kwalitatieve producten. De granen die hier ter plaatse worden gemalen op milieuvriendelijke, zeg maar ouderwetse wijze, komen uitsluitend uit de biologische landbouwsector. M.a.w. waar de granen worden geteeld zonder gebruik van kunstmeststoffen noch chemische gewasbeschermingsmiddelen. De eigenaars en de aangestelde molenaar streven ernaar om de drie-eenheid boer/mulder/bakker in ere te herstellen.

Afstellen van de molenstenen

Wat is nu het essentiële verschil tussen het malen met stenen en deze met walsen? De industriële maalderijen malen trouwens uitsluitend met stalen walsen en gebruiken plansichters voor de productie van bloem. Door de variatie in ribben, groeven en afstelling van deze walsen, gebeuren er verschillende dingen. Bij het malen met walsen worden allerlei onderdelen van de graankorrel, de kiem, de zemel, de verschillende soorten meel gescheiden en apart gehouden, om tenslotte via een door de fabrikant te bepalen verhouding weer bij elkaar te worden gevoegd tot volkorenmeel of andere meel/bloemsoorten.
Malen met molenstenen houdt in dat het meel in één maalgang wordt vermalen tot 100% volkorenmeel. Hierbij blijven dus de bestanddelen van het meel dezelfde verhouding hebben als in de oorspronkelijke korrel die bij de walsmethode niet zo hoeft te zijn.

De producten welke de “Verrebeekmolen” voor u produceert zijn dan ook biomelen en dito bloem van zowel tarwe, rogge en spelt. Maar ook minder gekende granen (gierst) en boekweit kunnen ter plaatse op steen worden gemalen.